Institutia Societatea de Transport București STB SA
Nr. inregistrare TPBI
Data Inreg.
Tip Problema Control
Detalii
Cod Vehicul
Nume Statie Dr Felix înspre Bd Iuliu Maniu
Linia 1
Localitate Incident Bucuresti
Status Rezolvat
Termen Raspuns 27/08/24
Raspuns

Stimată Doamnă,

Ca urmare a petiției dumneavoastră, înregistrată la STB S.A. cu nr. 37028/18.07.2024, vă transmitem următoarele:

Înainte de urcarea în mijloacele de transport în comun, călătorii trebuie să se asigure că se află în posesia unui titlu de călătorie corespunzător, iar la solicitarea reprezentanţilor corpului de control STB S.A., trebuie să îl prezinte spre verificare.

Pentru a beneficia de transportul cu mijloacele de transport în comun, călătorii trebuie să achite tariful în vigoare la data călătoriei. În conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului comunitar de transport public local de călători în regiunea București – Ilfov: CAPITOLUL XII - Drepturi și obligații ale călătorilor - Principalele obligații ale călătorilor:

“ f) să prezinte organelor de control titlul de călătorie validat, documentul de calatorie, sau altă dovadă din care să rezulte dreptul de utilizare a serviciului de transport (NFC, QR Code, mobile ticketing, prin SMS, etc.) și, în condițiile legii, documentele de identificare personală;”

Persoanele identificate fără titlu de călătorie valabil, în urma controlului în mijloacele de transport ale Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A., fie achită pe loc 80 lei, contravaloarea unei suprataxe, pentru care se eliberează card de suprataxă, fie se legitimează pentru ca agenţii de control să întocmească procesul-verbal de contravenţie, numai în baza actului de identitate.

În conformitate cu legislația României, respectiv OUG nr. 28/1999, cu modificări și completări ulterioare, operatorii economici care efectuează încasări prin serviciile de transport public de călători în trafic pe bază de legitimații de călătorie tipărite conform legii (sistem ce se aplică și la Metrorex, pentru cartelele magnetice nu se emite bon fiscal, însă suportul are prețul tipărit), nu sunt obligați să utilizeze case de marcat și implicit nu trebuie să emită bon fiscal. Mai exact, cardul de suprataxă are prețul tipărit pe verso, respectiv suma de 80 lei. Gestionarea acestor documente respectă un circuit ce elimină orice suspiciune de fraudare. Încasările din vânzarea cardurilor de suprataxă sunt înregistrate în sistem electronic online, și pot fi verificate în timp real orice tranzacții de emitere a unui asemenea card.

Totodată, vă aducem la cunoștință că STB S.A. a pus la dispoziţie mai multe modalităţi de a intra în posesia unui titlu de călătorie valabil, informații despre acestea pot fi obținute prin accesarea site-ului: http://www.stb.ro, la secțiunea „Plata călătoriei”, subsecţiunea „Modalități de plată”.

Necunoaşterea acestor informaţii nu vă exonerează de plata amenzii, întrucât acestea sunt disponibile pe site-ul nostru http://www.stb.ro.

Pentru a analiza aspectele semnalate, este necesar să ne transmiteți prin intermediul formularului https://petitii.stb.ro/formular, precizând totodată nr. petiției (37028), o poză față-verso a cardului de suprataxă, seria cardului de transport, sau primele și ultimele 4 cifre ale cardului bancar dacă s-a încercat plata cu acesta.

Echipele de control cunosc obligaţiile ce le revin în relaţia cu publicul călător, respectiv în timpul desfăşurării activităţii de control, să adopte o ţinută fermă, dar politicoasă, bazată pe respect, să acorde informaţii corecte solicitărilor adresate de către călători, să verifice şi să sancţioneze toate persoanele fără titlu de călătorie valabil.

 

Pentru orice alte nelămuriri sau informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la numărul de telefon 021.9391, tasta 3 - Call Center STB S.A., program de lucru de luni până vineri între orele 07:00-15:00.

Numar Data Intrare 37028/19.07.2024
Numar Data Iesire 37028/30.07.2024